Dojenček brez odpadkov

Zadnji dan v izzivu ‘Julij brez plastike’ bomo omenili še dojenčke.

Ko se pogovarjam z mamicami o pralnih plenicah, imam občutek, da se vse izogibajo dodatnemu delu s pranjem, češ, da je otrok sam po sebi dovolj zahtevno opravilo. Predstavljajo si plenice po starem ter kupe smrdljivih cunj, ki jih čakajo za pranje.

Nekaj so predsodki, nekaj pa strah pred neznanim. Pri prvem otroku si postavljen pred novo izkušnjo, pri drugem, pa imaš več dela, saj imaš dva. In tako mamice vedno dobijo izgovor, da niti ne poskusijo.

Pralne pleničke so na trgu različnih vrst, materialov, načinov kombiniranja ter kar je za vizualke pomembno, več barv 🙂

Ena sama plenica za enkratno uporabo se odloži med mešane odpadke in se razkraja 500 let. Dojenčku izsuši sluznico in kožo ter je prepojena s kemikalijami. Perle, ki posrkajo vlago dajo otroku tak občutek suhosti, da se je doba previjanja premaknila iz dveh na pet let. Fantkom povzročajo pleničke pregrevanje mod ter posledično neplodnost.

Na dogodku Mamice o pralnih pleničkah smo govorili o vseh dilemah, ki jih imajo bodoče uporabnice ter si izmenjali nasvete. V jeseni ga bomo ponovili, saj mislimo, da je tak dogodek ne samo poučen, ampak tudi zelo dobrodošel.

Mi pa vam poleg pralnih pleničk damo še nekaj idej kako se izogniti plastiki ter posledično smetenju:

1. Pralne blazinice za dojenje

2. Pralni robčki za umivanje

3. Jeklena steklenička za dojenčka

4. Lesene žličke za kašice

5. Igrače iz naravnih materialov

6. Obleke iz druge roke, ki niso polne kemikalij (za celo družino).

Vsaka majhna sprememba je velik korak za okolje.

Za vprašanja in nasvete se lahko vedno obrnete na nas 😉