28. dan: Toaletni papir

Ali ni zanimivo, da je v trgovinah toaletni papir pakiran v plastiko? In tako snežno bel? V začetku tedna sem gledala dokumentarec o tamponih, da jih belijo s klorom in ob tem nastaja nevarna snov dioksin, kot tudi pri vložkih, plenicah ter papirju. Ali potrošniki res potrebujemo belino? Pa dišeč toaletni papir z potiskom rožic? Tudi če nas to stane zdravja? Res smo vizualni tipi, vidimo in všeč nam je kar je lepo… vendar za kakšno ceno zdravja?
Uporabljate recikliran toaletni papir, ki je tudi bel? Torej je beljen. Če je rjav pravijo, da je poln umazanije, ki je prišla iz papirja, da ga je potrebno razkužiti, ker pride v stik s sluznico. Aha, dioksin pa ni nevaren?!?
Ali veste, da so tudi barvila vedno bolj strupena in da je papir sam prepojen s toliko toksini, da tudi, če ga kurimo, ta papir ne bi smeli potrositi na zemljo na vrtu?
 
Pa se bom raje koncentrirala samo na plastiko. Poiščite takega, ki ni pakiran v plastiko. In če je mogoče, poiščite toaletni papir, ki je čimmanj beljen, dišeč, potiskan in predelan in da je prihranil kakšno drevo.
Misija nemogoče pravite?
Dam vam tri možnosti: toaletni papir pakiran v papir Who gives a crap, ki vam ga pošljejo po pošti in del zaslužka donirajo v razvijanje boljših možnosti za prihodnost:
https://au.whogivesacrap.org/
Druga je naš Palomin nostalgični roza toaletni. Trgovici ne komplicirajo glede tega, da je na polički brez zaščite, kot to za druge toaletne, pa da se lahko zmoči med dostavo in bla bla bla…
In tretja varjanta je malo nežnejši papir, edini, ki sem ga dobila na našem trgu in ga ponujam tudi vam:
https://cistplanet.si/izdelek/toaletni-papir-v-listicih/
 
Ne bom pozabila na reklamo za toaletni papir, ko mož ženo uči, da lahko vse nadomesti z uporabo tablice. Na koncu, ko jo kliče, da je papirja na wcju zmanjkalo, mu pod vrata potisne sliko rolice papirja na tablici.
https://www.youtube.com/watch?v=DVqctqpEQPc
 
Toaletni papir je tako edini material za enkratno uporabo, vse drugo se vsekakor lahko nadomesti 😉