24. dan: Pomivanje posode

Ali veste koliko gobic za pranje posode letno odvržemo? Ob lijaku so pravi vir umazanije, saj imajo klice prave pogoje za razmnoževanje; vlago in temperaturo. Zato nas opozarjajo, da jih moramo redno menjati. Kaj pa to pomeni za okolje in naše finance? Se spomnite kaj pomeni kupovanje materiala, ki ima kratek rok uporabe, a se dolgo razkraja? Metanje denarja v smeti.
Kaj ponujam kot alternativo? Možnosti imate več.
Meni so najbolj praktične “magične cunjice”, ki pa niso iz naravnih materialov, so pa zelo vzdržljive. Doma jih imam ducat in jih redno menjujem: Dve za kopalnico in dve za kuhinjo. Ko perem brisače, jih spotoma operem na 60°C in imam tako vedno novo na razpolago. Ločim jih po barvah.
Te krpe uporabljam za brisanje in čiščenje povšin v kombinaciji z razredčenim alkoholnim kisom na pršilko.
Za pomivanje loncev uporabljam ščetko z lesenim ročajem.
To uporabljam le, ko imam res trdovratne madeže.
Nekaj časa nazaj sem kupila naravne gobice iz lufe in del iz kokosa, vendar se mi je zdela draga glede na to, koliko časa je zdržala. Za enostavno pomivanje imam sedaj manjšo magično krpo, ki sem jo zašila na manjšo dimenzijo, primerljivo gobici za pranje posode.
Ko se mi zdi, da je umazana, jo razkuham in pustim, da se posuši.
V kuhinji imam tudi dve kuhinjski cunji, potrebovala bi samo 4, ker jih perem v istem ciklu kot brisače in v vmesnem obdobju uporabljam ostale dve. Ena je za brisanje rok, druga za brisanje posode.
V predalu, kjer sem prej hranila vrečke imam poleg teh krp še dva seta pogrinjkov ter moje pralne vrečke iz blaga in zaves.
 
Ste kdaj pogledali koliko pripomočkov imamo doma, ki jih sploh ne uporabljamo in se nam nabirajo v omarah?
 
Ščetke in krpe dobite na https://cistplanet.si/kategorija-izdelka/zero-waste-pripomocki/naravno-ciscenje/