25. dan: Čaji in čajne vrečke

V času prehladov in grip si radi pripravimo čaje. Nekateri jih pijejo samo kadar so bolni, drugi v mrzlih mesecih, da se segrejejo, tretji pa kar celo leto.
Ponudba čajev v trgovinah je vedno večja in kmalu se znajdemo samo še med znamkami.
Jaz najraje izbiram med čaji v čajnicah ali domačih zeliščnih na tržnici, saj se izogibam embalaži.
Pravijo, da čajni filtri gredo med biorazgradljive odpadke, ali res lahko?
Vedno več filtrov je iz plastičnih mas, tisti, ki pa so iz blaga, so beljeni s klorom. Med samim postopkim pa se izloča snov dioksin, ki smo jo že omenjali pri pralnih pleničkah.
Svetujem, da kupujete čaje v ‘razsutem stanju’ in jih dozirate po svojem občutku.
Pri pripravi čaja poznamo poparke in prevretke. Poparek je vroča voda prelita čez zelišča, prevretek pa, da damo zelišča v vodo in počakamo, da voda zavre.
Možnosti je veliko:
* Stresete zelišča prosto v vodo v čajniku in precedite takrat, ko prelijete v lonček. Ta način poveča intenziteto čaja. Čas namakanja naj bi bil kratek, pravi čaji od 3 do 5 minut, zeliščni nekje do 15 minut.
* Uporabite kovinsko žogico v čajniku in jo po priporočenem času odstranite.
* Pri pripravi samo enega čajnega lončka lahko uporabite globoko sito za poparke.
* Lahko si sešijete vrečko iz blaga na zapiranje s trakom manjše dimenzije.
* Lahko pa enostavno vzamete kos gaze in naredite culjico (ta je moj način).

Pitju čajev se v gostilnah izogibam, ker dobim zraven med pakiran v mini plastičnih dozah.
Pa filter pakiran v še eni vrečki.

Kako pa vi pijete svoj najljubši čaj?
Jaz zunaj pijem kar kavo