Obisk eko krožka na osnovni šoli Bilje

Vabljeni smo bili na obisk na Eko krožek, kjer nas je povabila učiteljica Tjaša. Učenci od prvega do četrtega razreda so aktivno sodelovali, ko smo jim predstavljali razliko med predmeti, ki so za enkratno uporabo ter tistimi, ki so trajnostni in jih uporabimo večkrat.

Vedeli so, da se plastika dolgo razkraja in zakaj se jo je potrebno izogibati. Upamo, da bodo vse znanje prenesli tudi domov svojim staršem in starim staršem.

Za vas smo strnili nekaj namigov, ki jih je pripravila učiteljica Tjaša ter delila na njihovi spletni strani Osnovne šole Miren, podružnica Bilje

Nekaj namigov, kako lahko zamenjamo izdelke za enkratno uporabo v ponovno rabo:

  1. Se še spomnite predalov naših babic, kjer smo imeli pospravljene bombažne robčke? V vsakem žepu je bil vedno le eden. Po uporabi smo ga oprali in uporabljali znova in znova.

Sedaj pa z nakupom papirnatih za našo komoditeto ‘uporabi in zavrži’, zapravljamo naš denar, sekamo drevesa in z ovojem delamo plastične odpadke, ki se ne reciklirajo.

Naš namig: povprašajte doma, kje imate še stare zaloge robčkov ter jih začnite znova uporabljati.

  1. Menažka iz nerjavečega jekla je praktična za prenos celega kosila, saj lahko damo v svojo posodo juho, glavno jed in sladico. Je lahka in enostavna za čiščenje. Nič več ne uporabljajmo plastičnih posod za enkratno uporabo, vrečk in nepotrebnih smeti.

  1. Pleničke za enkratno uporabo se ne reciklirajo, na deponiji se razkrajajo 500 let in pronicajo v podtalnico. Če pa jih ne odložijo na smetišče, gredo v sežigalnice, torej v naš zrak, zemljo in vodo.
    Izberite bolj ekološko, ekonomsko in zdravo alternativo s pralnimi pleničkami.

  1. Slamice iz plastike zamenjaj z:
    – biorazgradljivimi iz naravnih materialov, ki se po uporabi kompostirajo,
    – iz nerjavečega jekla, ki so trajne in pralne,
    – poskusi brez slamice. Dejstvo je, da plastične uporabljamo res kratek čas in se dolgo, dolgo razkrajajo v naravi, povzročajo težave prostoživečim živalim in se ne glede ali jih odvržemo med plastične odpadke ne reciklirajo, torej gredo ali v sežig ali na deponijo.

  1. Izberi šampone v trdem stanju, ki so pakirani v biorazgradljivo embalažo, papir ali pa si napolni tekočega v steklo. S tem lahko prihraniš več kot 10 plastičnih embalaž letno.
    Če pa se ne moreš odpovedati svoji najljubši znamki, izberi čimvečjo embalažo.

zamenjaj šampon

  1. Ena vrečka iz blaga lahko nadomesti več kot 7 plastičnih za enkratno uporabo na teden. Prihranimo našo naravo, živali, pitno vodo in našo prihodnost.

  1. Lesena zobna ščetka prihrani 4 plastične na leto. Narejena iz bambusa, najhitreje rastočega lesa, ki je vzdržljiv.