Kopalnica brez (plastičnih) odpadkov

Ali lahko skrbimo zase in istočasno poskrbimo tudi za okolje? Seveda lahko!

Najprej se potrudite, da zmanjšate količino produktov za osebno higieno, ki jih vsakodnevno uporabljate. Začnete lahko na primer s samo enkratnim šamponiranjem. Na koncu je to le prodajni prijem, da potrošimo več.

Opazujte svojo potrošnjo in kaj zares potrebujete. Zmanjšajte za dobro našega planeta in tudi vaše denarnice.

Še posebno za osebno higieno je pomembno, da izberete produkte naravnega izvora, brez kemikalij. Koža je naš največji organ in vsaka sestavina prodre v kožo v 8 sekundah. 

Sledi nekaj nasvetov za kopalnico z manj odpadki po filozofiji zerowaste:

♻️ Najprej se izognite plastični embalaži ter uporabljajte trda mila in šampone.

♻️ Če ne najdete primernega izdelka v trdem stanju, poiščite vsaj takega, ki je v embalaži za večkratno uporabo ali se lahko reciklirajo, kot naprimer steklo ali aluminij.

♻️ Prenehajte z uporabo granul v kozmetiki, ki so narejene iz mikroplastike. Navadno so prisotne v pilingih, bleščicah ter zobnih pastah. Te mikro-majhne plastične perlice gredo skozi odtok direktno v morje, saj so premajhne, da bi jih filtri zaustavili. Pilinge lahko nadomestimo z blazinico ali uporabljamo na primer sladkor, sol ali kaše, ki so naravnega izvora.

♻️ Zamenjajte plastično ščetko za zobe z takšno, ki je iz bambusa, ki se po uporabi kompostira ali se lahko uporabi palčko za označevalec posajenih rastlin na vrtu.

♻️ Prav tako palčke za ušesa. Namesto plastične palčke izberite take, ki so iz kartona ali lesa. Na tržišču obstajajo tudi pralne za večkratno uporabo.

♻️ Namesto plastičnih britvic za enkratno uporabo se poslužujte takih kot so jih imeli naši dedki.

♻️ Make up: posežite po naravnih izdelkih za ličenje. Lahko si jih pa pripravite tudi same iz voska, olja, oglja naravnega izvora kot na primer zažgan mandelj, pa aloe vere, soka rdeče pese, kakava in škroba. To so le nekatere sestavine za pripravo maskare, rdečila in črtala.

Za odstranitev pa uporabite kokosovo maslo ter mehke pralne blazinice.

♻️ Toaletni papir uporablja vsak vsak dan in žalostno je, da je vedno pakiran le v plastiko. Za prihranek gozdov lahko izberete na primer recikliran papir. Paloma nam je sedaj tudi ponudila pakiranega samo v škatli ali posamičnega, zavitega v papir.

Nekaj idej smo vam dali. Že en sam korak bo zmanjšal smetenje v vašem domu. Poskrbimo tudi za našo vodo. Zmanjšajmo tudi porabo le te. Upamo pa, da ste že med tistimi, ki med umivanjem zob zapirate vodo 😉