Ženski dnevi brez odpadkov

Vsaka ženska v dvajsetih letih porabi okrog 5000 vložkov. En sam vložek pa se razkraja skoraj 500 let! Prav toliko kot plenička za enkratno uporabo.

Menstrualni vložki, tamponi in pleničke spadajo med mešane odpadke, saj se jih ne da reciklirati. Vložki torej imajo samo dve poti: ali so na smetišču prepuščeni ‘naravnemu’ razkrajanju ali pa jih peljejo v sežigalnico. V obeh primerih imajo negativen vpliv na okolje in naše zdravje.

Če ste ena izmed tistih, ki se še niste odločile za bolj ekološke alternative, naj vas opozorimo, da tudi med samo uporabo škodijo vašemu zdravju. Belina tamponov in vložkov je pridobljena z beljenjem s klorom, ki ima resne posledice za zdravje. Delci, ki so ekstra vpojni pa iz plastičnih zrnc, ki ne vpijajo samo kar želimo, da bi vpili, ampak tudi našo sluznico ter kožo.

Svetujemo vam, da začnete razmišljati o pralnih vložkih, ki so za večkratno uporabo. Narejeni so iz mehkih in prijetnih materialov ter za seboj ne puščajo odpada. Boleče menstruacije bodo preteklost, saj boste prenehale strupiti svoje telo.

Menstrualna skodelica je alternativa tamponov, ki jo lahko uporabljate več kot 10 let. Dekleta povedo, da je praktična za uporabo in skrajša dolžino menstuacije. Praktična je za uporabo na morju in bazenu, saj pozabiš na neprijetne občutke, ko prideš iz vode.

Smo vas prepričali? Svetujemo vam, da nas kontaktirate na info@cistplanet.si, če imate kakšnokoli vprašanje.

Za tiste, ki ste že odločene, pa svetujemo začetni set 3 vložkov Kiss, dolžine 20cm. Najprej jih poskusite doma, ko pa jim začnete zaupati, bodo postali vaši najljubši!

Pralni vložki KISS set 3 (dnevni, rumeni, 20cm)