Z veseljem delimo utrinke iz dogodka “Dobrote iz noninega lonca”- projekt Food in schools, kjer smo se zbrali z namenom ozaveščanja o pomenu zmajševanja odpadne hrane in spoznavanje praktičnih rešitev za bolj trajnosten vsakdan.
Dogodek, ki so ga pripravili osnovnošolci in njihovi učitelji je navdušil vse udeležence, med povabljenimi so bili tudi učitelji iz Grčije in koordinatorji Eko šole.
K izvedbi delavnic so povabili več izvajalcev, Društvo žena Bilje, Društvo keramikov Bilje, vrtnarijo Majdin Gaj, čebelarja, masterchefa ter Društvo Moj svet, čist planet so.p.. Z različnimi dejavnostmi smo imeli vsi skupen cilj, zmanjšati zavrženo hrano.
Predstavili in poiskusili so različno hrano, ki jo lahko pripravimo iz sestavin, ki bi drugače končale med odpadki: fulje, krompir na račih, šelinko, šnite, namaze iz zelišč, ter kroglice presenečenja iz testenin prejšnjega dne.
Z otroci 4. in 5. razreda smo se preiskusili v kvizu o zavrženi hrani. Dve skupini otrok sta odgovarjali na vprašanja kot so: kaj lahko pripravimo iz prezrelih banan, kako lahko zmanjšamo zavrženo hrano v šoli, doma in ko nakupujemo.
Odlično so se odrezali in si na koncu vsi prislužili medaljo iz ponovno uporabljenih materijalov (karton in vrvica iz bombažne majice). Medaljo so dobili vsi, ker je bil rezultat izenačen, pa tudi zato, ker smo pri skrbi za okolje vsi zmagovalci!










