Drugi mit: Takšno nakupovanje nas stane več

Drugi mit, ki ga bomo danes razbili je ta, da mislimo, da nas nakupovanje brez embalaže, ekološko in lokalno, stane več.

Najprej se moramo z razumevanjem premakniti ven iz golega primerjanja cen, kot smo vajeni v nakupovalnih centrih ter drugih trgovinah… to je cena na kilogram, ki je navedena ob artiklih na polici.

Strinjamo se, da med nakupovanjem na vago ne veš točno koliko te bo nakup stal, lahko pa kupiš manjše količine.

Vedeti moramo, da je hrana, ki je že pakirana in stoji na policah več časa, polna aditivov, sladkorjev, pa da so ji dodana barvila ter vse tiste besede, ki jih med sestavinami niti ne razumemo.

Hrana, ki ima dodan sladkor nas hitreje nasiti, vendar smo po njej tudi hitro lačni. Povzroča nihanja sladkorja v krvi ter posledično razpoloženja. Na enak način delujejo na naš organizem tudi enostavni pekovski proizvodi, ki vsebujejo belo moko.

Če našo hrano kupimo nepripravljeno in jo sami skuhamo ali spečemo, točno vemo kaj dodamo v jed…. ta hrana pa je navadno le del, največ 10 procentov izdelkov iz celotne trgovine; navadno so to osnovne sestavine ter sadje in zelenjava. Ti izdelki  pa stanejo od vseh ostalih najmanj.

V hitrem tempu, ki ga živimo, je najlažje kupiti pripravljene jedi, ki niso težava le za naše kilograme, ki jih vedno bolj pridobivamo, ampak tudi za naše zdravje.

Priprava svoje hrane je torej ne samo zdrava, ampak tudi cenejša.

Kako boste najobčutneje prihranili? Kupujte manjše količine ter si zapišite jedilnike. Tako boste v nakupovalni seznam dodali le dve vrsti zelenjave in jo res porabili. S tem pa zmanjšali tudi metanje neporabljene hrane proč.

S kupovanjem v svojo embalažo se zavedamo, da s tem prispevamo k čistejšemu okolju in podpiramo lokalno ponudbo. Več kot nas bo, bolj bodo cene dostopne večjemu številu uporabnikov.