Kako odgovorno in zavestno nakupovati v Novi Gorici

Tečaj zavestnega in odgovornega nakupovanja temelji na 10 korakih: Kako nakupovati, ne da bi domov prinesli še kup embalaže – smeti. Prirejeno po notraceshop.com.

Kaj pomeni odgovorno nakupovanje?

Da kupujemo zdravo, sezonsko in lokalno hrano ter, da ne kupujemo na zalogo ali stvari, ki jih ne potrebujemo.

Kaj pomeni zavestno nakupovanje?

Da kupujemo premišljeno in ne nasedamo komercialnim reklamam.

Zavedati se moramo, da je pakirana in pred-pripravljena hrana polna konzervansov, sladkorjev, ter drugih aditivov. Ti sicer niso vedno škodljivi, vendar je slediti vsem zadnjim študijam precej naporno, ter zahteva veliko časa in potrpljenja. Poleg tega, pa se nenehno razvijajo novi načini za izboljšanje dobička. Pogosto, na račun kvalitete.

Narava je do sedaj res zelo dobro poskrbela za nas. Zato kupujmo čim več prave oziroma sveže hrane.

Pred odhodom po nakupih sledimo naslednjim korakom:

1. Ko sestavljamo spisek za nakupe, poskusimo označiti razliko med izdelki, ki jih res rabimo in tistimi, ki niso nujni. Lahko z dvema različnima barvama, ali pa manj pomembne izdelke preprosto damo na dno spiska. Poleg tega, si lahko zapisujemo tudi svoje nakupovalne navade (tedenski nakupi po različnih kategorijah). Na ta način lahko bolje začnemo prepoznavati naše navade, ter jih po potrebi postopoma izboljšamo.

2. V trgovinah preglejmo, če imajo ponudbo na rinfuzo oziroma brez embalaže:

  • Testenine, njoki, ravioli,…
  • Semena, oreščki in stročnice so lahko tudi v papirju.
  • Mleko in mlečni izdelki v steklu.
  • Sezonsko sadje in zelenjava.
  • Kruh, meso,… Delikatesa ima veliko različne ponudbe.

3. Lokalno ponudbo sadja in zelenjave, ter kmetovalce najdemo zanesljivo na tržnici. S tedenskim obiskom tržnice se lahko prepričamo, da so izdelki res sveži, ter ne prihajajo v vprašljivem stanju z druge strani sveta. Poleg tega, lahko s kmetovalcem vzpostavimo oseben odnos. Kdo ve, lahko nas celo kaj nauči…

4. V Novi Gorici imamo kvalitetno vodo iz pipe. Da! Pijemo lahko vodo iz pipe, saj Klor v vodi izhlapi v približno 6 urah. Voda sicer ni ravno primerljiva z visokogorskimi studenčnicami, saj je precej mehka. To pomeni, da vsebuje manjšo količino mineralov, vendar pa je istočasno voda tretirana tako, da je le ta resnično varna za uporabo. Če v to niste prepričani, se lahko ob priliki prepričate sami in obiščete Mrzlek ob dnevu odprtih vrat.

Kupovanje vode v plastenkah torej ni potrebno. Kvaliteta tekočine v plastenkah je lahko celo slabša kot voda iz pipe, saj se pogosto le ta prodaja v plastiki, ki je namenjena za enkratno uporabo. Takšna plastika pa lahko odda kemikalije v vodo. Mnoge druge, predvsem sladkane pijače so lahko zdravju celo škodljive. Sladkor je na primer že zelo dobro znanstveno asociran z raznimi avto-imunimi obolenji kot na primer Diabetes. Čaj, sadje in druga naravna sladila so dobra alternativa.

5. Primerjajmo brez odpadno ponudbo z nakupovalnim seznamom. Koliko izdelkov, ki jih potrebujemo se dobi brez embalaže?

6. Odločimo se:

  • Res vse rabimo?
  • Če se le da, izločimo iz spiska vsaj en artikel. Tako lahko še na en način začnemo s spremembami. Majhni koraki v pravo smer so zelo pomembni.

7. Pripravimo se:

  • Vrečke imamo vedno pri roki, še posebej pri nakupovalnih podvigih. Te naj bodo primerno velike ali pa uporabimo košaro.
  • Posoda in ali Steklenice.
  • Pralne folije
  • In seveda spisek, kaj boste kupili. Zapisujemo si lahko tudi na telefon npr: Google Tasks. Tako lahko prihranimo še kos papirja.

8. Bodimo vztrajni in samozavestni, saj vemo zakaj.

9. Plastične embalaže, ki imamo doma, ne mečimo proč, če so še uporabne. S tem se izognemo povečevanju kupa smeti po nepotrebnem. Tiste, ki so iz kvalitetne plastike (2,4,5) lahko obdržimo in uporabljajmo še dolgo, saj so lahke za prenašanje. Ostalim se pa raje izogibajmo, če se le da.

10. Bodimo ponosni na naše dosežke! Ne sekirajmo se, če kdaj pregrešimo in kupimo sladoled v banjici iz plastike PP 5. To embalažo bomo lahko še uporabili.

Zakaj nas bi bilo torej sram kupovati s svojo embalažo? Ker skrbimo za okolje, svoje zdravje, ter za našo kolektivno prihodnost? Razloga za sramoto ni, tako kot ne razloga za izgovore. Lahko pa smo ponosni na vsak majhen korak v smer, ki nas bo pripeljala v boljši jutri.

Foto: Dora Verlič