Prvi ponedeljek v juliju – BREZ SLAMICE PROSIM

Včeraj sem preskočila prvi dan v juliju, ker smo imeli v soboto ter v nedeljo dva prelepa dogodka – izmenjavo oblačil. V soboto je bil pri nas pred trgovino, v nedeljo pa smo gostili ter pomagali na Lakenessu.

Super prizorišče, super plac… vendar kamorkoli sem pogledala, je bila plastika. S puncami smo razmišljale kako bi lahko pripomogle k zmanjšanju uporabe plastike.

Žal se največkrat prehitro zadovoljimo z ugotovitvijo, da je potrebno vztrajati ter iskati rešitve.

Ko smo izmenjavo zaključile, smo si želele spiti vsaj eno pijačo, čeprav smo svojo steklenico z vodo imele s seboj.

Naročile smo si koktajle, ter pred naročilom prosile, da ne rabimo slamice… drugim so namreč v pijačo dali kar dve, ker je to bolj “fancy”…

Nekaj malega smo naredile za zmanjšanje odpada, vendar je za nami vseeno ostal plastičen kozarec. Ugotovile smo, da so oznake št. 5 ali PP, ter s pravilnim ločevanjem ta kozarec lahko konča v recikliranju.

1. Slamice ne vemo iz katere plastike so in se največkrat ne reciklirajo.

2. Koliko časa uporabljaš slamico in koliko časa se ta razkraja? Jo res potrebuješ za pitje tvoj pijače?

3. Če ne morete brez, si omislite takšno, ki je iz naravnih materialov in se lahko kompostira (papirnata, bambusova ali iz pšenice). Ali pa iz trajnostnih materialov za večkratno uporabo (inox, titan, steklo). Zraven paketa pride tudi čistilna ščetkica. Več na https://cistplanet.si/kategorija-izdelka/zero-waste-pripomocki/slamice/

4. “Saj je samo ena slamica” je reklo 8 milijonov ljudi…

Torej: slamice so prva in najbolj enostavna plastika, ki se je lahko izognemo s tremi magičnimi besedami: BREZ SLAMICE PROSIM.

#plasticfreejuly #brezslamice

Deli, ker ti ni vseeno <3