2. dan: Plastenke za vodo

V Sloveniji imamo po večini pitno vodo. Če vodo kupujete, jo kupujte v steklenicah.

Vse plastenke imajo označbo PET ter številko 1 v trikotniku. Ta plastika je tanka in je namenjena za enkratno uporabo.
Oznaka št 1 je polietilen tereftalat. Kemijska sestava je (C10H8O4) , material pa se največkrat uporablja pri plastenkah. Aprila 2010 so v Environmental Health Perspectives sugerirali, da je PET lahko toksičen in da so potrebne nadaljnje raziskave… obstaja možnost, da izpuščajo težko kovino antimon in BPA, lahko izpuščajo tudi kancerogene spojine.

Pa pojdimo na pot od začetka polnjenja: Najprej vodo napolnijo v plastenko, potem jo pakirajo po 6, zopet ovijejo v celofan, dajo več teh 6-packov na paleto, zopet spet ovijejo v celofan, potem stoji najprej v skladišču pri proizvajalcu, pride viličar, jo naložijo na kamijon, v skladišče, pa zopet na kamijon… koliko prevoza, koliko temperaturnih nihanj, koliko udarcev.
Kakšna ostane voda v tej plastenki?
In potem jo radi uporabimo še za kaj in s tem opravičimo kratki cikel uporabe plastenke ter jo želimo ponovno uporabiti… to vam odsvetujem.

Kakšne alternative imamo?
Lahko kupujete ustekleničeno vodo v steklu, lahko si na pipo montirate filter, lahko kupite prečiščevalne kamne ter pijete vodo iz steklenega vrča.
S seboj si vedno vzemite stekleničko ali jekleničko in se s tem izognete kupovanju manjših plastenk.